Que és un bloc?

Un bloc o blog, també anomenat weblog o bitàcola, és una eina CMS que ofereix un espai d'escriptura en Internet, periòdicament actualitzat que recopila cronològicament texts o articles d'un o diversos autors on el més recent apareix primer, amb un ús o temàtica en particular.

Habitualment són pàgines personals i per tant el seu estil acostuma a ser informal i el punt de vista que s'expressa, tendeix a ser bastant subjectiu.

Imagina-t'ho com una expressió de periodisme instantani: qualsevol persona pot usar per informar, compartir, debatre periòdicament de les coses que li agraden i interessen, en que tota l'escriptura i estil es construeix via web.

Qualsevol persona que disposi d'accés a la Xarxa pot publicar un bloc, ja que el seu procés de creació és senzill i gratuït, existeix una diversitat i una disparitat immensa quant a qualitat, contingut i aspiracions en aquest micro-univers virtual, anomenat la Blocosfera.

Actualment també trobem interessants experiències que aprofiten les possibilitats participatives i col·laboratives que ofereix aquesta eina: els blocs educatius, els blocs col·lectius i els blocs temàtics.

Un aspecte fonamental per arribar a entendre l'èxit del fenomen bloc, és la seva interactivitat, especialment en comparació a pàgines web tradicionals: la possibilitat de comentar les anotacions establint-se una relació directa, fins i tot d'amistat arribat el cas, entre autor i lectors en el que el principal beneficiat és el debat i el flux d'informació que es concentra sent altament valorada pels cercadors.

Ja que s'actualitzen freqüentment i permeten als visitants respondre a les entrades, els blocs funcionen sovint com a eines socials, per conèixer persones que es dediquen a temes similars. Per això, en conjunt, avui ja són considerats com una comunitat anomenada Blocosfera.
Autor(es): Ramon Oromi Farre