Elements i característiques

Captura de pantalla del bloc Societat de la InformacióEl boom que des del 2003 està vivint la presència i ús dels blogs fa que diàriament proliferin noves tendències, accessoris, modes, hàbits que estan ampliant i diversificant els elements habituals d'un bloc, sobretot la forma de presentar-los degut fonamentalment a l'ús de XHTML i CSS, la base dels dissenys i plantilles predefinides que ofereixen els serveis de creació de blocs des de sempre lligats a la divulgació dels estàndards web, i amb els quals es poden crear verdaderes obres d'art.
 

Aquest continu fluir d'accessoris a incorporar al teu blog com els tagboards o deixar-se portar per la creativitat no han de desviar l'atenció de les seccions habituals d'una bitàcola que han d'aparèixer d'una manera clarament, de manera senzilla i fàcilment accessibles.

 
 
Et proposo el següent: per anar descobrir les parts més habituals que t'hi trobaràs, et convido a entrar al bloc Societat de la Informació, i així descobreixes els diferents elements sobre el terreny, a mesura que te'ls vaig presentant, i a la vegada coneixes les dèries d'en Jordi, blocaire i company de la Xarxa Ã’mnia.

:: Article [post, entrada, anotació]

Unitat de publicació d'un bloc. A la seva portada hi apareixen les anotacions publicades més recentment.

La majoria de les vegades, cada anotació inclou el Permalink o enllaç permanent (el link d'arxiu per a l'URL individual d'aquesta anotació) i el Trackback o referència (avís automàtic per notificar si un altre blog ha enllaçat l'article).

:: Informació de l'autor

És una secció vital per a la valoració i credibilitat del bloc. Encara que no acostuma a aportar informació excessivament personal, permet als visitants que puguin transmetre suggeriments, dubtes a l'autor del bloc mitjançant el correu electrònic de l'autor.

:: Arxiu i categoria

L'arxiu permet una consulta permanent i ordenada dels texts tant per a l'autor com per als lectors.

Quan es publiquem una anotació, s'arxiva de forma automàtica. Es pot configurar, depenent del CMS, per data de publicació (setmanes, mesos, anys), temes, autors... els més freqüents són els arxivaments mensuals i temàtics.

:: Blogroll

Inicialment la seva funció era recopilar i compartir les webs que utilitzava l'autor per treballar, informar-se, divertir-se. Actualment ha canviat la seva finalitat, doncs apareixen com una secció permanent en el bloc, generalment en els laterals, i agrupa webs i blocs recomanats.

:: Sindicació i subscripció

Una altra característica dels weblogs és la multiplicitat de formats de publicació. A part de HTML, solen incloure algun mitjà per sindicar-los, és a dir, per poder llegir-los mitjançant un programa que pugui incloure dades procedents de molts mitjans diferents.

:: Altres

Altres complements poden ser un cercador, una llista d'últims comentaris, articles més comentats, un calendari mensual de les anotacions i així, fins una infinitat de possibilitats que permeten fer un seguiment de l'activitat del weblog.

 
Autor(es): Ramon Oromi Farre