6.4 Com puc instal·lar nous programes?

Un paquet és un grup de programes (també conegut com a “llibreries”) que s'instal·len com si fos un únic arxiu (similar als .exe a Windows). Els paquets incorporen des de l'arxiu executable, les dependències (altres programes indispensables per al bon funcionament del que estem instal·lant) , l'arxiu amb el codi font (per a que puguem veure com està fet el programa) i altres arxius necessaris per al funcionament del software en qüestió.

Segons la distribució que utilitzem, hem d'instal·lar paquets .deb (els utilitzats per Debian i Ubuntu) o .rpm (els utilitzats per les distribucions RedHat, com Fedora). Aquests últims són els que utilitzarem nosaltres.

Els paquets es poden aconseguir als repositoris (Internet) o des d'un Cd, PenDrive, etc.
També ens podem trobar amb un arxiu comprimit que, a l'igual que a Windows, podem descomprimir amb dos clics a la carpeta que nosaltres volguem, per a poder-lo instal·lar.

Aquí teniu un recull de webs d'on extreure programes:

http://www.puigdemont.com/fedorafaq/#getsoftware
Per a paquets amb llicència: rpm.livna.org
Oficial de Fedora: Fedora Extres
Una alternativa diferent: RPMForge
Si voleu consultar els paquets disponibles mireu a "Mega-Merge"
http://www.cdlibre.org: inclou un catàleg per a cercar programes per categories. També es poden descarregar aplicacions lliures per a treballar sota entorn Windows.
http://alts.homelinux.net ALTERNATIVES LIBRES. Similar a la web anterior. Classifica les aplicacions mitjançant una taula comparativa amb software propietari.
http://www.softonic.com Tot i que coneixem aquesta web per a aplicacions i programes per a Windows, també té un apartat per a LINUX.
http://www.softcatalà.org conté programari per a Linux en català, tot i que no disposa de gran quantitat d'aplicacions, hi són les més utilitzades (OpenOffice, Gimp, Mozilla Firefox)
http://freshmeat.net/ Web en anglès
http://sourceforge.net descàrregues de repositoris amb llicència GNU i aplicacions sota la mateixa llicència. En anglès.

Autor(es): Andrés Latorre, Gabriel González, Cristina Espinosa